Skip to main content
search
0
NyheterUkategorisert

Den ordinære båndtvangen er i gang!

Av 4. april 2018mai 10th, 2023En kommentar
1. april startet den ordinære båndtvangen. Foto: Pixabay.com.
  1. april startet den ordinære båndtvangen over hele landet.
Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge.
S øndag 1. april trådte den ordinære båndtvangen i kraft. Denne gjelder over hele landet og varer frem til 20. august. I denne perioden må hunden være i bånd, forsvarlig inngjerdet eller innestengt.
Lovbestemt båndtvang er nedfelt i hundeloven og gjelder i både inn- og utmark. Du kan derfor ikke la hunden gå løs, selv om dere går i et urbant strøk og du har full kontroll på at hunden din ikke kommer til å gjøre ugagn.

 

Beskytte vilt og beitedyr

Den ordinære båndtvangen er til for å beskytte dyrelivet, som er ekstra sårbart i denne perioden. En løs hund kan enkelt jage eller forvolde skade på dyr, og det er derfor viktig at hundeeier overholder båndtvangen. Dyreunger klarer ikke å rømme unna farer like enkelt som voksne dyr, og de voksne dyrene trenger å bevare energien sin til å fø opp ungene uten å måtte sløse bort energi på å rømme vekk fra løse hunder.
Går du på tur ute i naturen, bør du også holde deg til stien i denne perioden. Selv om hunden er i bånd, kan den enkelt klare å ødelegge fugleegg som ligger på bakken. Det er nemlig flere arter som hekker på bakkenivå, deriblant ender og og lerkefugl.

Les også: ekstraordinær båndtvang grunnet mye snø

 

Bot, fengsel og beslaglagt hund

Lar du hunden gå løs, kan du straffes med bøter og fengsel i inntil 1 måned. En hver som oppdager en løs hund, kan innhente denne og levere den til myndighetene, som oftest må betale en sum for å hente denne ut.
Det er imidlertid noen hunder som er unntatt båndtvang. Dette gjelder blant annet hunder brukt til reindrift og gjeting, førerhunder, hunder brukt til søk og hunder i politiets/forsvarets tjeneste.
De ulike kommunene kan gi dispensasjon fra båndtvangsbestemmelsene for avgrensede områder, i forbindelse med dressurkurs og lignende. Kommunene kan også innføre dressurområder – blant annet hundeparker der hunder kan gå fritt under påsyn av eier. Ta kontakt med din kommune for å høre om dette i ditt nærområde.

En kommentar

  • Marianne Frydenlund sier:

    I Larvik har vi et problem med hundeeier som lar fuglehund løpe løs i Bøkeskogen hvor det er båndtvang hele året.Humden har også vært agressiv mot andre andre hunder.Eier har fått mye tilsnakk men neglisjerer alle.Bøkeskogen er turområde for byen.Hva kan man gjøre.Det er endel rådyr i skogen også.Finnes det tiltak?

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel