Skip to main content
search
0
Nyheter

Oppfordrer til å ID-merke familiedyr etter rekordtall

Bilde av hund og katt i sele. Foto: Shutterstock.

Skal du reise på ferie med familiedyret i sommer, anmoder Dyrebeskyttelsen Norge og Dyrebar.no deg om å ID-merke dyret i forkant av ferien. Over 9000 familiedyr er nå på avveie i Norge. En tredjedel av disse er dyr som er funnet, men ikke gjenforent med eier, grunnet manglende chip.

Tekst: Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver Dyrebeskyttelsen Norge. 
E ndelig kan vi nordmenn reise på vanlig sommerferie igjen, og mange kommer til å ta med seg det firbente familiedyret. Skulle dyret forsvinne, er det veldig viktig at du som eier kan spores opp via ID-chipen om noen finner dyret ditt. I dag er det svært mange familiedyr som er på avveie, eller som man ikke finner eier til.

Mange kunne vært gjenforent med eier

Ifølge den nasjonale portalen for familiedyr på avveie, Dyrebar.no, er det nå registrert 9241 familiedyr på avveie i Norge. En tredjedel av disse er registrert som funnet og tatt vare på av finner, men det har ikke vært mulig å identifisere eier da de mangler chip.
– Familiedyr anses som fullverdige familiemedlemmer av stadig flere nordmenn. Å miste et familiedyr oppleves som traumatisk og veldig vondt, forklarer Anders Brochmann i Dyrebar.no.
Dyrebeskyttelsen Norges 26 lokalavdelinger hjalp over 6000 familiedyr i 2021. Av disse var nær 90 prosent katter, og vi antar at mange av disse er bortkomne dyr. Alle dyr som tas inn blir sjekket for chip og eier etterlyses, men uten treff vil disse dyrene etter hvert bli omplassert til nye hjem. ID-chip er en enkel måte å sørge at dyr og eier blir gjenforent. 4100 familiedyr ble i fjor omplassert via Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger.

Må oppdateres

Har du ID-merket familiedyret, er det vel så viktig at kontaktopplysninger er oppdaterte hos DyreID ved flytting eller andre endringer. Både politi og lokalavdelinger kommer over dyr som er chipet, men viser feil kontaktopplysninger.
Dette kan eier gjøre selv i det nasjonale ID-registeret – DyreID.
– Før man reiser på ferie må man sjekke at kontaktinformasjonen stemmer i DyreID. Det er viktig for dyret at eier kan spores raskt, spesielt når dyr blir påkjørt eller trenger veterinærbehandling for akutt sykdom. Om man ikke greier å finne eier til et skadet dyr vil det i verste fall medføre at dyret blir avlivet. Det viser seg at dyr som ikke er ID-merket i praksis mangler rettsvern, sier daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Viktig investering for dyrets velferd

ID-merking er en engangsinvestering i god dyrevelferd og alle dyr kan chippes. En mikrochip fungerer i praksis som et eierbevis og øker dyrets rettsvern. Ifølge DyreID er over 70 prosent av hundene ID-merket, men eiere av katter, kaniner og andre dyr er ikke like flinke.
I Sverige er det lovpålagt med ID-merking av hund og katt og vi håper at det samme vil bli gjeldene i Norge. Dette er spesielt viktig i Norge fordi dyrenes rettsvern er tett knyttet opp mot dyrets eier. Eierløse dyr går dessverre for lut og kaldt vann og mange dør når høsten og kulda setter inn, forteller Roaldset.

Fylkesvis oversikt over familiedyr på rømmen i Norge

(Oppdaterte tall fra Dyrebar.no – 20. 06. 2022)

Fylke Dyr registrert savnet Dyr funnet, og eier er ukjent Totalt antall registrerte dyr på rømmen
Viken 2010 848 2858
Oslo 546 495 1041
Innlandet 477 194 671
Vestfold og Telemark 631 180 811
Agder 335 102 437
Rogaland 647 461 1108
Vestland 637 253 890
Møre og Romsdal 176 42 218
Trøndelag 625 489 1114
Nordland 39 8 47
Troms og Finnmark 43 3 46
Svalbard og Jan Mayen 0 0 0
Totalt 6166 3075 9241

Kilde: https://dyrebar.no/savnet/ og https://dyrebar.no/funnet/

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel