Skip to main content
search
0

Omplassering

Omplassering av dyr betyr at man finner et nytt hjem til dyret når man av ulike årsaker ikke lengre har mulighet til å ta seg av dyret sitt.

Det er mange årsaker til hvorfor dyr må omplasseres – forandring av livssituasjonen, uforutsette hendelser og sykdom. Mange ganger kommer det rett og slett av at man ikke har planlagt godt nok i forkant, før man går til anskaffelse av et dyr. Visse hunderaser, som eksempelvis Border Collie, er en vanlig rase som omplasseres. Årsaken til dette er at hunderasen trenger mye mental og fysisk stimuli for å trives.

Dyrebeskyttelsen Norge er den eneste landsdekkende dyrevernorganisasjonen i Norge som jobber med omplassering av dyr – hovedsakelig med hjemløse dyr. Via våre 27 lokalavdelinger, hjalp vi nær 7000 hjemløse dyr i 2020 og omplasserte over 3500.

Omplassering skjer som oftest privat, men det finnes flere organisasjoner som omplasserer dyr, eller hjelper privatpersoner med prosessen med å finne et nytt hjem til dyret sitt.

Hvis du ikke lengre kan ha dyret ditt, er det viktig at du gjør en innsats for å finne et nytt og permanent hjem til dyret.

Skal du omplassere dyret ditt bør du følge disse tipsene:

  • Legg ut en annonse på Finn, lokale grupper på Facebook og andre steder hvor man kan legge ut en annonse om dyr til omplassering.
  • Hør med ditt nettverk – ofte er det noen i omgangskretsen som kunne tenke seg å ta over dyret.
  • Gi så mye utfyllende informasjon om dyret ditt og dets personlighet og behov. Jo mer informasjon du gir, jo mindre er sjansen for at ny eier får uheldige overraskelser som i verste tilfelle kan føre til at dyret må omplasseres på nytt.
  • Vær skeptisk og hold hodet kaldt i denne prosessen. Det finnes noen mennesker der ute som anskaffer seg dyr til ulovlig virksomhet – foring av reptiler og til bruk i jakttrening. Dette er ulovlig, men det forekommer likevel.
  • Unngå å gi bort dyr gratis. Ved å kreve en kjøpesum for din hund, katt eller lignende, synliggjør du overfor ny eier at dyrehold kommer med økonomiske forpliktelser.
  • Ha tålmodighet. Å finne et nytt hjem til dyret ditt kan ta litt tid, men det er verdt tiden sin hvis det betyr at ditt dyr havner hos en person som vil ta godt vare på den.

I denne lenken kan du lese mer om vår fanesak om hjemløse dyr og hvordan Dyrebeskyttelsen Norge arbeider med å gi disse hjelp.

Hei og takk for at du tar kontakt med Lisaklinikken.

Vi driver en gratis klinikk for dem som ikke har mulighet til å benytte andre tilbud. Derfor er vi nødt til å stille visse krav:

  • Vi er ikke en klinikk for de som syntes det generelt er dyrt med veterinær, men som kan prioritere det.
  • Vi er ikke en klinikk for de som har forsikring på sitt dyr, eller som har brukt sin forsikringspremie.
  • Vi legger ikke til rette for avl, og tar ikke imot valpekull. Står du allikevel i en vanskelig situasjon (tjuvparring el. lign.) ta kontakt for vurdering.
  • Vi tilbyr ikke hd/ad røntgen, med mindre sykdom mistenkes etter konsultasjon.
  • Vi utfører ikke komplisert kirurgi og ortopediske inngrep. Spør om du er usikker.
  • Vi anbefaler årlig vaksinering andre steder enn hos oss. Her finnes det allerede rimelige tilbud, med god oppfølging.
  • Vi tilbyr ikke reisevaksiner eller attestering i pass for dyr.
  • Vi tilbyr ikke separat kremering.

Er du usikker på om du oppfyller kriteriene, ønsker vi allikevel at du tar kontakt. Vi er imøtekommende og hyggelige, og ønsker det beste for dyr og mennesker.

Skriv gjerne litt om deg selv og din situasjon og hva henvendelsen gjelder, så vil vi svare deg så fort vi kan.

Mvh,
Lisaklinikken

    E-post for timeforespørsel