– Det er sterkt urovekkende at dem som varsler om dyremishandling i pelsdyrnæringen dømmes til å betale erstatning, sier Rune Ellefsen i Nettverk for dyrs frihet i en pressemelding.
Avdekket grov vanskjøtsel
Saken startet i 2013, da fire representanter ifra Nettverk for dyrs frihet tok seg inn på en minkfarm til lederen for Norges pelsdyralslag i Rogaland og Hordaland og avdekket både alvorlig skadde og døde dyr.
Pelsdyrbonden politianmeldte de fire varslerne for innbrudd, som i mars i fjor ble dømt til 30 dagers betinget fengsel, men slapp å betale bondens erstatningskrav. Det er dette erstatningskravet pelsvarslerne nå må betale, etter en enstemmig avgjørelse av det sivile søksmålet som ble tatt opp i Gulating lagmannsrett.
– Til tross for at vi dokumenterte syke, skadde og døde dyr hos en av lederne i pelsdyrnæringen, gir rettsvesenet han nå erstatning fremfor straff. Dommen er absurd og et stort nederlag for dyrene, sier Ellefsen i pressemeldingen.
Knebler pelsvarslerne
Saken har vekket sterke reaksjoner fra andre dyrevernorganisasjoner, som mener at rettsaken er et forsøk på å kneble de som varsler om dårlig dyrevelferd. At pelsnæringen nå vant frem i Gulating lagmannsrett, kan skremme andre fra å varsle om dårlige dyrehold i fremtiden.
Da saken gikk opp for Gulating lagmannsrett i september, var representanter fra blant annet Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH til stede for å markere sin støtte til pelsvarslerne. Under rettsaken var også representanter ifra Dyrebeskyttelsen Norge ført opp som vitne.
Startet innsamlingsaksjon
Nettverk for dyrs frihet har starten en innsamlingsaksjon for å kunne betale erstatningskravet, samt fortsette arbeidet med å avsløre dyremishandling i pelsdyrnæringen.
Ønsker du å støtte aksjonen, kan du gjøre det her.
Både Dyrebeskyttelsen Norge og NOAH hadde møtt opp for å vise sin støtte. Foto: Anne Lise Skoie Risøen
Kan ikke dere fortelle hvorfor de ble dømt til å betale erstatning? Står ikke ett ord om det her.
Bondens saksomkostninger og utgifter i forbindelse med sjekk av dyrene for smitte etter innbruddet.
Jeg er for dyrevelferd – men jeg synes ikke det er riktig av Dyrebeskyttelsen Norge å stille seg bak lovbrudd, og å heve seg over norsk lov. Har man bekymringer for dyrs liv og helse, er den rette veien å kontakte Mattilsynet og gi inn en bekymringsmelding. Mattilsynet har undersøkelsesplikt. IKKE å gjøre innbrudd, uroe dyr midt på natta på annen manns eiendom eller utsette dyr for smittefare slik dommen lød på i denne saken. Dyreholdere er pliktig et strengt regelverk i omgang med sine dyr. (bare det å ikke bruke samme støvler i fjøs som grisehus, f.eks) Seriøse organisasjoner bør i allefall holde seg for god til å oppfordre og sanke økonomisk støtte til kriminalitet – for det er faktisk dët slikt er. Lovlig vei er lenger vei – men økonomisk støtte for å dekke inn lovbrudd får du ikke av meg.
Skal man betale bøter for fartssyndere fordi man kan forstå de hadde det travelt den dagen også? Prinsippielt samme sak.
Dessverre så er de fleste dyrevernorganisjasjoner i Norge mest opptatt av å spre løgner og feilinformasjon samt bedrive hærverk . De kunne hatt en viktig stemme , men kampen om klikk og opphaussing av uvitende følgere trumfer det . Derfor er det en glede at den største bløffen av de alle noah mister statsstøtten .