Fredag 29.november arrangerte Dyrebeskyttelsen Norge markering foran Stortinget for å kreve innføring av obligatorisk ID-merking av familiedyr. Organisasjonen mener at dyr uten ID-merke ikke har rettsvern.
Appeller fra engasjerte dyrevenner og politikere
I tillegg til politikere, holdt blant annet Bjarne Braastad, professor ved NMBU og forfatter av boka «Katten – Atferd og velferd» en flott appell. Han påpekte blant annet at arbeidet for obligatorisk ID-merking har pågått i over 40 år, og at tiden var overmoden for at politikerne tok grep. Eieren til den verdenskjente katten Jesperpus, Aina Stormo, kom med ramsalt kritikk til Mattilsynet, og mente det var på høy tid at de tok grep om familiedyrenes, og ikke minst kattens, velferd i Norge.Lovpålagt ID-merking er et helt nødvendig verktøy for å kunne gi katteeierne ansvar og bedre kattevelferden i norske kattehold. Mattilsynet derimot mener at løsningen er å ha holdningskampanjer. Kjære Mattilsynet, det har vi prøvd i mange år og det fungerer ikke. Det er på tide å gjøre en endring og gjøre noe som fungerer. I årsrapportene til Mattilsynet er det ikke ofret en eneste setning om katteholdet i Norge og hvilke tilstander som er med hjemløshet, utfordringene til dyrevelferdsorganisasjonene og tilstanden til de hjemløse dyrene. Skal Norge bli verdens beste på dyrevelferd, så må vi gå foran og vise veien og sette i gang med lovpålagt ID-merking av familiedyrene, fortalte Stormo.
Trine Ellingsen Olsen og Tine K. Berge fra Facebook-gruppa «Kattens fremtid i Norge», samt styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland, Inger Johanne Graff, var også andre appellanter som snakket om viktigheten av ID-merking. Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland er en av mange lokalavdelinger som har opplevd en ekstrem pågang av hjemløse dyr som har trengt hjelp i løpet av 2019.
Hjemløshet blant dyr står i deres makt (politikerne). Uten obligatorisk ID-merking, så har ikke disse dyrene noe rettsvern. Vi trenger lovpålagt ID-merking omgående. Dårlige dyreeiere må ansvarliggjøres, i tillegg til Mattilsynet, kommunene og det offentlige. Gi dyrene det rettsvernet de fortjener, og gjør det nå, sa Graff til de oppmøtte.
Bilder av appellantene Une Bastholm (MDG), Adrian Smith Stenberg (FpU), Anna Stormo (Jesperpus) og Lars-Kristian. Foto: Lena Kristiansen og Bård Kirkeeng.
Kjempefaktura og 8000 kosedyr
Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset, overrakk en kjempefaktura på 22 millioner kroner til statssekretær Widar Skogan (KrF), som trådte inn for landbruksminister Olaug Bollestad (KrF), som ikke kunne overvære markeringen. Dette er beløpet Dyrebeskyttelsen Norge sine 27 lokalavdelinger har brukt på praktisk hjelp til familiedyr i nød i løpet av 2018. I tillegg til faktura, mottok også Skogan 8000 kosedyr, samt signaturer fra over 20 000 nordmenn som krever innføring av obligatorisk ID-merking av familiedyr.
Skogan kunne imidlertid ikke garantere for at det ville bli obligatorisk ID-merking, og påpekte at saken måtte vurderes ifra flere hold.
Jeg er helt enig i argumentasjonen for å ha ID-merking av dyr, men så er det et arbeid med å vurdere hvordan dette kan gjøres og hva man skal prioritere. Med de satsningene som regjeringen gjør med dyrekrimgruppene, så vil man også bidra til ansvarliggjøring av dyreeiere. Faktisk med at det straffer seg ved å ikke behandle dyrene ordentlig. Vi jobber veldig målbevisst med dette, også må vi se denne saken fra flere sier, forklarte Skogan.
Daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge holdt innledende appell til markeringen | Kosedyr ble utplassert rundt om på Eidsvolls plass for å illustrere dumpede og hjemløse dyr | Flere prioriterte markeringen fremfor Black Friday-handel for å vise sin støtte | Statssekretær Widar Skogan (KrF) mottok en kjempefaktura ifra Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Annette Bjørndalen Søreide.